10 RESURSE UTILE CA SA INVETI PROGRAMARE

In zilele noastre este tot mai important sa invatam sa cream tehnologie, nu doar sa o consumam. Limbajele de programare sunt echivalentul unei limbi straine, este provocator si necesita un efort consistent ca sa le inveti, insa odata ce ai deprins cunsotintele de baza, vei invata distrandu-te.

Pentru ca tehnologia este peste tot in jur, in telefoanele noastre, in casa, la medic, la locul de munca, la scoala, este clar ca avem si vom avea nevoie de programatori si creatori de tehnologie.

Cele mai cautate 10 joburi astazi nu existau in urma cu 10 ani. Cerinta pentru programatori pe piata muncii este in continua crestere, iar cel mai bun moment in care sa te apuci sa inveti programare a fost ieri 😛

La WebDesignKids ii incurajam atat pe cei mici, cat si pe cei mari, sa descopere bazele programarii. Dar daca nu ai timp sa vii la cursuri si vrei sa inveti singur de acasa, ti-am pregatit o lista cu resurse de cursuri online de unde poti sa inveti programare.

1. Codeacademy

code-academy

 

Una dintre cele mai populare resurse gratuite de invatare online in domeniul programarii, Code Academy ofera cursantilor o multitudine de cursuri utile, pe tematici diferite si nivele de aprofundare graduale.

Avand o interfata prietenoasa, Codeacademy este un mod interactiv de construire a cursurilor, punand foarte mult accent pe componenta practica. Poti invata limbaje de programare, cum ar fi PHP-ul sau Ruby sau poti sa-ti imbunatatesti abilitatile de web developer.

2. Udacity

udacity

Cursurile puse la dispozitie de Udacity sunt concepute de programatori renumiti si se adreseaza celor care au deprins deja cunsotintele de baza despre programare. Marele avantaj al Udacity este faptul ca poti sa apelezi la un “antrenor personal” care te va ajuta sa parcurgi mai usor cursul si caruia poti sa-i pui intrebari prin live chat atunci cand intampini dificultati.

Cursurile nu sunt gratuite, insa la final vei primi o diploma recunoscuta international.

3. Code School

code-school

Cursurile oferite de Code School te vor ajuta nu doar sa studiezi programarea de la zero, dar si sa creezi o aplicatie dupa propriile gusturi. Code School dispune de o baza de peste 40 de cursuri online in JavaScript, HTML/CSS, Ruby, Git, si iOS.

Accesul la cursuri se face pe baza de abonament lunar de 29$. Insa multe cursuri pot fi previzualizate gratuit ca sa-ti dai seama daca este potrivit pentru tine.

4. w3schools

w3schools

W3Schools este unul din veteranii tutorialelor online. Este complet gratuit, insa tutorialele sunt sub forma text, dar sunt foarte bine structurate si reprezinta o baza solida pentru oricine doreste sa invete limbaje de programare web.

5. Treehouse

treehouse

Accesul la cursurile oferite de TreeHouse se face contracost, cu 2 tipuri de abonamente: varianta basic, care-ti va fi de ajuns ca sa accesezi cursurile si exercitiile si varianta pro, cu care ai acces la interviuri aparte si la workshop-uri online. Cursurile sunt grupate pe proiecte si nu pe limbaje, avand o abordare interdisciplinara.

6. LearnStreet

learn-street

Spre deosebire de site-urile prezentata pana acum, LearnStreet are o abordare mai impersonala, punand accent pe informatiile prezentate si mai putin pe forma prezentarii. Se orienteaza foarte mult catre partea practica, in asa fel incat sa poti folosi in viata reala cunostiintele dobandite, oferind utilizatorilor diverse oportunitati sa isi practice ceea ce au invatat.

Este un serviciu complet gratuit, dar momentan ofera doar cursuri de JavaScript, Ruby si Phyton.

7. Udemy

Udemy

 

Udemy face parte dintr-o miscare de elearning, construit pentru a aduce educatie de calitate oamenilor. Expertii posteaza lectii si cursuri (unele gratuite, iar altele nu) dintr-o gama variata de categorii. Cursurile iti asigura acces la clipuri video de calitate superioara ce variaza intre cateva minute si analize de ore intregi.

8. Khan Academy

335e36e

Khan Academy este un site de cursuri online care se axeaza pe tehnologie, stiinta si matematica. Este un serviciu complet gratuit, iar multe din cursurile de programare includ nu numai text, ci si video-uri si tutoriale si unelte interactive de invatare. Astfel pe Khan Academy codul pe care il scrii functioneaza in timp real si poti vedea astfel ce se intampla.

9. Code Avengers

code-avengers

Code Avengers este orientat catre gamification si divertisment, dar se adreseaza mai mult incepatorilor. Cursurile sunt gratuite, si vei putea sa dobandesti cunostinte de baza de HTML, CSS si JavaScript.

10. Lynda.com

lynda

Lynda.com este una dintre cele mai prestigioase platforme de e-learning din lume. Accesul este contracost pe baza de abonament lunar, insa poti vedea gratuit cuprinsul fiecarui curs si o prezentare a acestuia, ca te convingi daca ti-e de folos. In plus, in unele cazuri – mai ales in ceea ce priveste cursurile introductive – poti accesa gratuit capitole intregi.